VISSZAJELZÉSEKTÉRKÉP
Település:
Helyrajzi szám:
Közterület neve:
Közterület jellege:
Házszám:


TOVÁBBI HÍREK
Fenntartható Homokhátság

Lakossági igényfelmérés

A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség és a Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Egyesülete közös pályázatot valósít meg, amelynek során esélyegyenlőség és fenntarthatóság témákban rendezvényeket, képzéseket, előadásokat tartunk a kistérség minden településén, melyre szeretettel meghívjuk és várjuk Önt. A rendezvényeket a hozzánk beérkezett lakossági igények alapján szeretnénk megtartani.

Igényfelmérésünk célja, hogy képet kapjunk arról, hogy melyek azok a rendezvények, képzések, amelyen Ön szívesen részt venne.

A rendezvényeinken való részvétel ingyenes.

Kérjük, hogy az alábbi linken található igényfelmérő lap kitöltésével jelezze számunkra, hogy mely rendezvények keltették fel érdeklődődését és mi részletes tájékoztatást küldünk Önnek a rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről.

LAKOSSÁGI IGÉNYFELMÉRÉS

Főpályázó: Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség (6795 Bordány, Petőfi u. 22/1.)

Projekt partner: Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Egyesülete (6782 Mórahalom, Millenniumi sétány 16.)

Az elnyert támogatás összege: 56.746.500,- Ft.

A támogatási intenzitás: 100%

A projektben közreműködő szervezet:

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület, eutamogatas@esza.hu)

Irányító Hatóság:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22., nfu@nfu.gov.hu)

Előadás az esélyegyenlőség témakörében

A projekt keretében 2011. május 16-án esélyegyenlőségi képzést tartottunk a települési esélyegyenlőségi referensek, vezetők, a partnereink részére. A képzésen elhangzott témák a következők voltak:

1. Az esélyegyenlőség elve az Európai Unió támogatáspolitikájában és a pályázati rendszerben

2. Az esélyegyenlőség jogi háttere

3. Az esélyegyenlőségi terv és program

4. Akadálymentesítés a gyakorlatban

Az előadáson résztvevők nyomtatott oktatási segédanyagot is kaptak, mely a továbbiakban hasznos segítség lesz számukra.

Képek a rendezvényről:

Elsősegélynyújtó tanfolyam

A projekt keretében 2011. 10. 27-én a Panacea 2000 Kft részéről dr. Lóczi Gerda mentőovos „Segítsen amíg teheti! Agyvérzés, infarktus felismerése” címmel tartott gyakorlati bemutatóval egybekötött képzést. Közel harminc érdeklődő volt jelen.

Élménydús előadás keretében a résztvevők megtudhatták, hogy a fejlett országok 3. leggyakoribb haláloka a stroke. A stroke-os betegek 1/3-a meghal, a túlélők fele önellátásra képtelenné válik. A gyors és szakszerű segítségnyújtás nagyban csökkentheti a fenti értékeket, mivel a visszafordíthatatlan folyamatok elkerülésére mindössze csak 4,5 óra áll rendelkezésre. Ez idő alatt kell felismerni a tüneteket, hívni a mentőt, a mentő megérkezéséig életben tartani az eszméletlen beteget.

A képzésekhez segédanyag is készült.

"Eszméletlen nap" Zsombón
Avagy mit tegyünk, ha eszméletlen, strokos, szívinfarktusos embert látunk.

Helyszín: Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Zsombó

Időpont: 2011. 12. 21. délelőtt

Résztvevők: az iskola összes 3-8 osztályos tanulója osztálybontásban.

Ügyes szervezéssel fél óránkénti váltásban mindenki megtanulhatta mit tehet baj esetén.

Dr. Lóczi Gerda nagyon élethű, szituációkat eljátszó előadásai során a gyerekek végig figyeltek, aktívak voltak.

Megtanulták, hogy a strok ütést jelent (vagy szélütés, gutaütés). Felismerni 3 tünetből lehet: féloldali lebénulás, arc-asszimetria, beszédzavar, s mindez nem fáj. Azonnal hívni kell a mentőket! 4,5 óra van a tünetek jelentkezésétől a vérrög eltávolításáig.

Megtanulták, ki az eszméletlen: akit ha szólítok, megrázom, nem reagál, de lélegzik még. Teendő? Stabil oldalfektetés és segítség hívás.

A mellkasi fájdalomnak sok oka lehet, de a szívinfarktus a veszélyes. Ez erős nyomó fájdalommal jár a szegycsontnál. (mintha ráült volna valaki) s ez a fájdalom gyakran kisugárzik. Le kell fektetni, nyugtatni, és mentőt hívni. Minél hamarabb kell, hogy orvosi kezelésben részesüljön, mert annál kevesebb szívizom hal el (max. 10-12. óra).

Megkérte a doktornő, hogy otthon mondják el a hallottakat.

1 hónap múlva tervezzük Eszméletlen TOTO formájában a visszakérdezést (természetesen jutalom fejében).

Köszönjük az iskola lelkes részvételét a szervezésben. Reméljük, ezzel hagyományt teremtettünk.

Dr. Szabó Ágnes

kuratóriumi elnök

Egészséges Zsombóért Alapítvány

Képek a rendezvényről:

Teljes egészség lehetősége – Házi patika, kerti patika és a táplálkozás lényege

Helyszín: Sárkányhegyi Közösségi Ház, Domaszék
Időpont: 2012. január 23. 17 óra
Résztvevők: a település lakossága a jelenléti ív szerint

A DOMATISZ NONPROFIT KFT. képviseletében Rezes Jánosné természetgyógyász nem csak a házilag, saját kertünkben megtalálható és termeszthető gyógynövények jótékony hatását ismertette, hanem bemutatott hazánkban nem termesztett gyógynövények közül is néhányat.

Felhívta továbbá a fegyelmünket arra, hogy mindaz, ahogyan eszünk, mind pedig az, amit eszünk életünket döntően befolyásoló tényezők. Nem azért élünk, hogy együnk, de azért eszünk, hogy egészségesen tudjunk élni. Az egyik különösen veszélyes szokás a reggeli kihagyása. Ha a szervezetünk nem jut elegendő energiához, akkor szellemi teljesítményünk a nap folyamán igen alacsony.

Az orosz népi gyógyászat azt javasolja, hogy a reggeli mindig meleg legyen. Nagyon fontos még a rostok bevitele. A zabpehely-kása reggelire melegen a legjobb védelem a gyomor számára egész napon át.

A mindennapokban kevesebb cukrot és sót használjunk az ételek elkészítéséhez.

A light termékek tele vannak színezékkel és mesterséges adalékanyagokkal. A bennük lévő cukorpótlók növelik az étvágyat.

Fontos, hogy hetente egy nap húsmentes legyen, valamint egy nap csak halat fogyasszunk, mert nem csak a külsőnk tisztítása, hanem a belső tisztítás is ugyanolyan fontos.

Az emberi szervezet minden nap azt kívánja, ami neki hiányzik, de mindenkinek meg kell tanulnia, hol van a határ.

Az előadás résztvevői igen nagy érdeklődést mutattak az elhangzottakkal kapcsolatban, akadt olyan is, aki személyre szabottan kérte előadónk segítségét táplálkozási szokásainak kiegészítésében.

Köszönjük Rezes Jánosnénak ezt a tartalmas estét!

Asztalos Ágnes
pályázatíró-projektmenedzser


Bűnmegelőzés a falusi és tanyasi területeken

Helyszín: Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár, Ruzsa

Időpont: 2012.02.22. 16 óra

Résztvevők: jelenléti ív szerint a település lakossága, elsősorban az egyedülélők és az idősebb korosztály

Az OKTPOL 07. KFT. képviseletében Molnár Henrietta tartott előadást a „Bűnmegelőzés a falusi és tanyasi területeken” címmel Ruzsán a Művelődési Házban.

A bevezető ismertetés az előadás napjának és az áldozatok napjának egybeesésére hívta fel figyelmünket. Elhangzott, hogy az egymásra figyelés mennyire sokat jelent a bűnözők elleni védekezés során.

Némi történeti áttekintést követően a környék időseinek, tanyán élő magányos embereinek veszélyeztetettségére figyelmeztetett. A távoli, elszórt lakóházakban élőknek esélye sincs a gyors segélyhívásra a hiányos jelzőrendszer miatt, vagy a telefon hiánya miatt. Sokat tehetünk embertársainkért a rendszeres látogatásokon kívül az egyszerűen kezelhető segélyhívók alkalmazásával.

A kistérség településeinek egy része határszakasz. Az ebből adódó veszélyekre, azok elkerüléséhez adott javaslatokat a szakember. Rengeteg példával és diaképes bemutatóval alátámasztva bepillantást nyerhettünk településünk és közvetlen környezetünk életének mindennapjaiba a bűnüldözés tekintetében. A zöldhatáron belépő idegenek felismerését, a részünkről a bejelentést hangsúlyozta. Nem félni kell tőlük, hanem cselekedni, ha hasonló helyzetet tapasztalunk.

A bűnüldözés és bűnmegelőzés szervezeti tömörüléseinek munkája elengedhetetlen és nagyon hasznos. A települések legjobb ismerői a helyi polgárőrök, településőrök vagy éppen a falugondnokok, postások, akik a területet naponta járják. Elsőként láthatnak idegeneket, de elsőként láthatják meg a bajba jutottakat is. A velük való kapcsolattartás sokat segíthet a megelőzésben is, az elsődleges segítségnyújtásban is, de az információszerzésben is.

Elhangzott a rendőrség szerepe a már megtörtént események kezelésében, de a megelőzésben éppúgy.

Végezetül a jogszabályok ide vonatkozó ismertetésével zártuk az előadást.

A résztvevők visszajelzéseiből megítélve hasznosan töltöttük el a délutánt, reméljük ezzel is hozzájárultunk településünk biztonságához.

Vörös Tiborné
Igazgató

Móra Ferenc Művleődési Ház és Könyvtár

Ehhez a témakörhöz felvilágosító kiadvány is készült.


Egészséges ivóvíz a tanyavilágban – „Hogyan függetleníthetjük magunkat a vezetékes vízellátástól és a szennyvízcsatorna hálózattól?”

A projekt keretében 2012. március 1-jén a Fumoprep Kft. képviseletében dr.Országh József Belgiumban élő magyar professzor, a fenntartható és egészséges ivóvízellátás alternatív tudományos nézeteinek az egyik legismertebb kutatója és hirdetője „Egészséges ivóvíz a tanyavilágban – Hogyan függetleníthetjük magunkat a vezetékes vízellátástól és a szennyvízcsatorna hálózattól?” címmel tartott előadást.

Helyszín: Energia Tanácsadó és Információs Központ, Mórahalom

Résztvevők: a kistérség településeinek lakossága, 15 fő

A vízről alkotott szemléletünk felülvizsgálata a háztartási vízellátás helyes megoldásának mai elsőrendű feltétele. Hosszú időn keresztül a vizet úgy kezeltük, mint egy kimeríthetetlen természeti kincset. Az ingyenes, vagy majdnem ingyenes vízellátás ezt a szemléletet csak megerősítette. Talán sokak számára keserű felfedezés, hogy:

a városi vízért fizetni kell és egyre többet;

a városi víz minősége nem mindig kielégítő;

faluhelyen a kutak és a források egy jelentős része egyre rosszabb minőségű vizet szolgáltat.

Tudomásul kell vennünk, hogy a jó minőségű víznek a mai világban mindenütt pénzzel kifejezhető értéke van.

Ingyen csak rossz minőségű vízre számíthatunk, s ha ivóvízről van szó, a vízért kiadott pénz egészségünk megőrzésére értendő.

Az ivóvíz legfontosabb élettani szerepe a szervezet belső tisztítása az anyagcsere hulladékainak az eltávolításával. Ezt a feladatot csak oldott ásványi sókban szegény víz tudja maradéktalanul ellátni. Ez a megállapítás csak a mindennapi ivóvízre és nem a természetes gyógyvizekre vonatkozik, amelyeknek a fogyasztása csak orvosi rendelésre és időlegesen ajánlatos.

Előadónk kitért még a házi szennyvíz kezelésének alternatív lehetőségeire.

A hallgatóság nagy érdeklődést tanúsított az előadás kapcsán, amely a feltett kérdések mennyiségében is megnyilvánult.

Köszönjük dr.Országh Józsefnek ezt a szemléltető és érdekes prezentációt!

Fumoprep Kft.


Egészségügyi mérő és diagnosztikai eszközök kezelése, egészségügyi jelzőkészülékek használata

A projekt keretében 2012.03.08-án Dr. Mester Lajos megbízásából Dr. Kolláth Rita háziorvos „Egészségügyi mérő és diagnosztikai eszközök kezelése, egészségügyi jelzőkészülékek használata” címmel tartott gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást.

Helyszín: Konferencia és Képzési Központ, Röszke

Résztvevők: a település lakossága, 15 fő részvételével

A tájékoztatás célja: az otthoni és a rendelőkben alkalmazott mérő és diagnosztikai eszközök használata.

Az előadó tájékoztatást nyújtott a megjelenteknek az otthoni és az orvosi rendelőkben alkalmazott mérő és diagnosztikai eszközök használatáról. Bemutatásra kerültek a lakosság körében leggyakrabban használt orvosi műszerek, a vérnyomásmérő és a vércukormérő eszközök: a különböző fajtáik, a mérések pontos, szakszerű kivitelezése, és a kapott adatok értékelése is.

A következő témakör az orvosi rendelőkben alkalmazott diagnosztikai műszerek bemutatása volt, az EKG készülék és az ABPM készülék (vérnyomás monitorozás).

Dr.Kolláth Rita
háziorvos


Beteg a családban, otthoni segítségnyújtás

A projekt keretében 2012.03.09-én Makra Jenő mentőszakápoló „Beteg a családban, otthoni segítségnyújtás” címmel tartott gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást a településen élő lakosság számára.

Helyszín: Móra Ferenc Művelődési Ház Pusztamérges, Móra tér 6.

Résztvevők: a településen elő lakosság, közel 20 fő részvételével

Az érdeklődők tájékoztatást kaptak, hogy milyen okok állhatnak az ájulás hátterében:

Szívbetegségek, gyógyszerszedés, közönséges ájulás, hirtelen felegyenesedés, fej-nyak hirtelen mozdításakor, egyéb okok (agyvérzés után, alacsony vércukorszint miatt).

Mit lehet tenni gyakori ájulás esetén?, Hogyan kell ellátni az ájult beteget? kérdések megválaszolásra kerültek.

Gyermekkori és háztartási balesetek megelőzését, ellátását a balesetek fajtái szerinti csoportosításban ismerhették meg a jelenlévők:

- háztartási balesetek (otthonában, játszótéren bekövetkező balesetek): magasról esés, forrázás, idegen test a légutakba, elektromos sérülés, vízbe (kádba) fúlás,

- „munkahelyi balesetek” (bölcsődében, óvodában, iskolában),

- sportbalesetek: küzdő sportok (labdajátékok, karate, birkózás, kerékpározás, torna, korcsolyázás, lovaglás, extrém sportok),

- közlekedési balesetek.

A fenti balesetek megelőzésével kapcsolatban kiemelt figyelmet fordított az előadó a védőeszközök és a biztonsági eszközök helyes használatával kapcsolatban.

Mérgezéssel kapcsolatban elhangzott, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály az 1-5 éves gyermekek (véletlen) és a serdülők (szándékos). A háztartásban a leggyakoribb mérgezést okozó anyagokra az előadó felhívta a figyelmet.

A mérgezés megelőzésének lehetőségei: elsődleges és másodlagos.

Befejezésül a hirtelen szívhalál esetén szükséges teendőket ismertette az előadó.

A résztvevők kérdéseikkel és a rájuk kapott válaszokkal tették egésszé a programot. A hasznos tanácsok mellett segítséget kaptak a betegségek megelőzéséhez is, de a már megbetegedett ember teendőihez is a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Szögi Tiborné
Védőnő


Női szerepek változása a gazdasági szerkezetátalakítás tükrében

A projekt keretében 2012.03.13-án Dr.Mester Lajos megbízásából Dr.Pukánszky Béla neveléstörténész „Női szerepek változása a gazdasági szerkezetátalakítás tükrében” címmel tartott előadást.

Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár, Röszke

Résztvevők: a település lakossága, 23 fő részvételével

Az előadó tájékoztatást nyújtott a megjelenteknek az évszázadok során változó női szerepekről, kezdve a lánynevelés történetétől és a nők iskolához vezető útjáig. A női szerepek évezredeken keresztül a feleség, az édesanya és a háziasszony szerepekre korlátozódtak.

Az előadás folytatásaként ismertette a nők XX. századi helyzetét, ugyanis ekkor a világháborúk hozták meg számukra a kitörés lehetőségét. A továbbiakban elhangzott a feminizált munkakörök ismertetése, valamint a túlzott emancipációs törekvések bemutatása.

Végezetül női életutak kerültek bemutatásra.

A jelenlévők kérdéseket is tehettek fel az előadónak a különböző korok női szerepeiről, majd az előadást követően kötetlenül beszélgettek az előadó és a megjelentek a mai helyzetről.

Dr. Pukánszky Béla
neveléstörténész


Akadálymentesítés a közintézményekben

A projekt keretében 2012. március 23-án a „KISLAK” Építőipari és Szolgáltató Kft. megbízásából Gombkötő Lajos foglalkoztatási humán és műszaki szaktanácsadó, rehabilitációs szakmérnök „Akadálymentesítés a közintézményekben” témakörben tartott előadást, melyen több mint húsz fő vett részt.

Az érdeklődők részletes és szemléltető példákkal egybekötött tájékoztatást kaptak arról, hogy miért is van szükség az akadálymentesítésre, kik tartoznak a célcsoportba, rávilágított a jogi szabályozás hátterére, az esélyegyenlőségi törvényre, amely megköveteli a fogyatékossággal élők számára az önálló életvitel és a társadalmi életben való aktív részvétel biztosítását.

Felsorolta az akadálymentesség műszaki követelményeit, tájékoztatást adott az infókommunikáció fontosságáról.

„KISLAK” Kft.


Diagnosztikai újdonságok

„Távmonitorozás az egészségesebb élet szolgálatában”

A projekt keretében 2012. április 3-án a MÓRA-PARTNER Foglalkoztatási és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. képviseletében, Csőke Melinda „Diagnosztikai újdonságok” címmel tartott előadást.

Helyszín: Kistérségi Iroda, Mórahalom

Résztvevők: a kistérség településeinek lakossága, 15 fő

Az új XXI. századi infokommunikációs technológiák és megoldások lehetővé teszik egészséges, illetve beteg emberek állapotának távolról történő gazdaságos monitorozását, mely által megbecsülhetővé válnak az egyénnel kapcsolatos (pl. egészségügyi) paraméterek változásának trendjei és azok mértéke, pontos információt kaphatunk megfigyelt betegségek súlyosságáról, valamint nagyobb lehetőség nyílik a megelőzésre is.

Telemedicina szolgáltatás alapját képezi a 2008-ban indult Proseniis kutatás-fejlesztési programban kialakított telemedicina rendszer, valamint ehhez tartozó szolgáltatáscsomag. A Proseniis program keretein belül a cél az volt, hogy -szakmai, üzleti és egyetemi partnerek segítségével- orvosi tudás beépítésével integrált telemedicina rendszert fejlesszünk ki elsődlegesen olyan egészséges idősek és a neurológiai betegségben szenvedők számára, akik képesek a fiziológiai mérések elvégzésére és a rendszer részét képező személyi adatgyűjtőközpont használatára. A kialakított telemedicina rendszer élettani valamint életmódbeli jellemzőket (többek között: vérnyomás, vércukor, pulzus, étrend, fizikai aktivitás, stb.) egyaránt monitoroz a páciens (ellátott személy) saját életterében, és a szenzorokból beérkező adatokat intelligens módon értelmezi a beépített orvosi tudás segítségével.

Személyre szabott technikai támogatást nyújt az ápoláshoz (gondozás és rehabilitáció), a távfelügyelethez (riasztás) és a prevencióhoz. A folyamatos és hosszabb távú otthoni monitorozással olyan információk gyűjthetők, melyek nagymértékben, pozitív irányban befolyásolhatják a betegellátás általános folyamatait. Kutatási oldalról nézve a telemedicinás technológia segítséget ad számos betegség pontos okának, kockázati és befolyásolási tényezőinek, hatásmechanizmusának pontosabb meghatározásában, az egyes betegségek kialakulásának és változásának életvitellel való összefüggéseinek feltárásában.

MÓRA-PARTNER NKKft


Projektel kapcsolatos sajtómegjelenések:

Térségi tükör 2010 december

Térségi tükör 2011 február

Térségi tükör 2011 március

Térségi tükör 2011 június

Térségi tükör 2011 december

Térségi tükör 2012 március

Térségi tükör 2012 április